Quantcast

before and afterInteriors

Before & After: A Sunny Guest Suite Made Basically From Scratch

by Garrett Fleming

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge

Amidst the flurry of renovations they oversee for their clients, Bryan and Catherine of Mix Design Collective have done the impossible: Found the time to go from room to room revamping their own Columbus, OH home. Their latest project, a guest suite overhaul, took about three months to complete and saw them pulling square footage seemingly out of thin air.

Situated at the peak of their house, the area they designated for the new suite was originally just a tiny bathroom with white tile, a simple bathtub and run-of-the-mill furnishings. It wasn’t terrible overall, but its awkward layout didn’t make the best use of the room’s quaint footprint. To amp it up, Catherine and Bryan took the bathroom down to the studs. They removed walls to expose previously-unused attic space for the adjoining guest room, installed a skylight to create the illusion of higher ceilings and rearranged where the shower, sink and commode were so the bathroom had a smoother flow.

The furnishings throughout the new guest area are just as unique as the space’s new layout. The concrete vanity and open shelving system, for example, were designed and built by Catherine and Bryan specifically for this bathroom. These customizations meant it took much longer to wrap up the project, but in the end, the ability to provide guests with easy access to all the necessities was worth it. Especially since they are planning on using the space as a short-term rental very soon. Scroll down to see the transformation. Enjoy! —Garrett

P.S. Check out our 2016 tour of Catherine and Bryan’s home here, then head to their blog Beginning in the Middle to track all the changes they’ve made to it since we last spoke with them.

Interior photography by Catherine Williamson

Image above: “Bryan designed and built the vanity, which includes a poured cement top, cedar four-by-four posts and steel pieces from a home improvement store,” Catherine explains.

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge
1/7

Portrait of Bryan and Catherine by Allie Lehman, co-founder of The Wonder Jam.

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge
2/7

When they renovated their own bedroom, Catherine and Bryan flipped their downstairs guest bedroom into a larger ensuite bathroom for themselves. In order to get back to their home’s original number of bathrooms and bedrooms, they tore down walls here in the upstairs to make way for a suite.

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge
3/7

The adjoining bedroom.

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge
4/7

We vaulted the ceiling and exposed the original beams and brick chimney all the way up to the peak, which is about 12 feet tall. The added height makes the room feel so much larger.” – Catherine and Bryan  

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge
5/7

The couple opted for exposed shelving – which they made themselves – as they hope to eventually rent the space out.

Guest Bath Tip: Having open storage means that people who aren’t familiar with the space can easily find what they need.

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge
6/7

Each light here and in the bedroom is on its own switch, so both area’s moods are 100% customizable.

Before & After: A Sunny Guest Suite Basically From Scratch, Design*Sponge
7/7

The renovation process taught the couple to embrace – not fear – small/awkward spaces. While it did require them to do much more preplanning than they were used to, in the end they say it helped “push the boundaries of [their] creativity.”

SOURCE LIST

Tile – Riad Tile
Wallpaper – Ellie Cashman
Rug – Dolores Wares

Suggested For You

Comments

Leave a Reply

Design*Sponge reserves the right to restrict comments that do not contribute constructively to the conversation at hand, that comment on people's physical appearance, contain profanity, personal attacks, hate speech or seek to promote a personal or unrelated business. Our goal is to create a safe space where everyone (commenters, subjects of posts and moderators) feels comfortable to speak. Please treat others the way you would like to be treated and be willing to take responsibility for the impact your words may have on others. Disagreement, differences of opinion and heated discussion are welcome, but comments that do not seek to have a mature and constructive dialogue will not be published. We moderate all comments with great care and do not delete any lightly. Please note that our team (writers, moderators and guests) deserve the same right to speak and respond as you do, and your comments may be responded to or disagreed with. These guidelines help us maintain a safe space and work toward our goal of connecting with and learning from each other.

x