Before & After: Southwood Home Renovation by LLI Design in London

Share It

As Design Director of LLI Design, Linda Levene often completes projects drawing from her background in fashion and textiles. Her love of form, texture, and color is especially evident in a recent total overhaul of a four-story 1970s townhouse in Highgate — a charming, leafy neighborhood in London. The revamped home, dubbed “Southwood,” now features an open-plan master suite with freestanding bath as well as a statement glass-and-steel staircase between the lower levels. When its new family first saw the space in its untouched 1970s state, they knew it had tons of potential to reference its retro beginnings in a modern way. For example, the brightly lit full-width rooms felt large to the contemporary dweller, but hallways throughout the residence were cramped and dark.

The design firm reconfigured the floor plan and “transformed a tall, vertical townhouse into a home with a feeling of expansiveness and laterality, creating an uplifting and comfortable home for the owners.” In the casual living area, a palette of dark khaki, burnt orange, yellow and dark woods paired with industrial metals and mid-century furniture hints at the structure’s original history. More formal zones offer a relaxed feeling of calm with plush neutral upholstery, soft yellow and pale blue accents, and pops of graphic black. The construction and technical home automation were completed by another branch of the company — Pegasus Property & Pegasus Automation. In total, the project was recently awarded the annual Best Interior Design Private Residence in London title by the United Kingdom Property Awards for its warmth, elegance, and tasteful redesign. —Annie

Photography by Alex Maguire 

  1. thanks for sharing great post with us.

  2. NGreen says:

    Oh, those bathroom mirrors <3
    The house looks gorgeous. I love how fresh it looks and has just the right amount of colour. I would love to do something like it one day when I buy my own home. Although the situation in London is quite impossible and the prices are sky-high. Until then, I will have to get inspiration for my rented flat and implement the ideas I have there. With restriction, of course.

  3. Kirsten says:

    What a beautiful space.
    I always wish that the artists on the walls were noted/credited. Such beautiful work! Would be lovely to give them a little exposure when possible.

  4. Silvia says:

    I love the banquet!

LEAVE A COMMENT

Design*Sponge reserves the right to restrict comments that do not contribute constructively to the conversation at hand, contain profanity, personal attacks, hate speech or seek to promote a personal or unrelated business. Our goal is to create a safe space where everyone (commenters, subjects of posts and moderators) feels comfortable to speak. Please treat others the way you would like to be treated and be willing to take responsibility for the impact your words may have on others. Disagreement, differences of opinion and heated discussion are welcome, but comments that do not seek to have a mature and constructive dialogue will not be published. We moderate all comments with great care and do not delete any lightly. Please note that our team (writers, moderators and guests) deserve the same right to speak and respond as you do, and your comments may be responded to or disagreed with. These guidelines help us maintain a safe space and work toward our goal of connecting with and learning from each other.