Quantcast

before and after

Before & After: Tooth & Nail Winery

by Annie Werbler

Late last summer Makers & Allies, a California creative agency specializing in design for wine, craft, and spirits brands, was tapped to revive an abandoned vineyard in Paso Robles. The new tenant, Tooth & Nail Winery, would be occupying the 20,000-square-foot commercial castle in just six months from that date, and its “sleek, edgy, and a little bit raw” vibe could not endure the building’s Medieval Disney flair.

The original 2001 interiors were revamped with a fully functioning tasting room where mere mortals might actually want to hold their weddings and special events. The old ceilings were reminiscent of a Gothic church and left shorter visitors feeling claustrophobic, while taller ones were constantly on the lookout for pointy, hanging pendants. Their removal visually expanded the rooms’ height, making it more to scale with the rest of the castle, and removed any potential environmental hazards. The team introduced new materials that felt polished but also a little bit rugged. Three types of steel were used throughout the project: Cor-ten outside, blackened for vertical surfaces in the tasting room, and stainless on the horizontal surfaces. Earthy metal, wood, and leather finishes are interspersed with brighter velvet, brass, and mirrored touches.

In keeping with the real-life fairytale theme of previous inhabitants, a moat circles the structure, though all its armored alligators must have relocated as well. If the property was constructed to imply a sense of historical importance, its new purpose is allowing guests to create their own fond memories within the space, and of course, to enjoy some wine. —Annie

Photography by Mark Gvazdinskas

 

Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
1/14
The new tasting room is broken out into multiple seating areas for different experiences including a tasting bar, communal tables for large parties, and this, the fireplace lounge.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
2/14
Before, the bar felt like an afterthought in the space. What appeared to be wood was a cheap plastic facade, and the ADA counter was clearly hacked in to meet code. The front of the new bar is made from reclaimed oak wine barrel staves interspersed with blackened steel. The finished bar top will patina with use into an earthy finish.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
3/14
Low tables can be used separately for smaller groups or pushed together for larger parties.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
4/14
The riveting on the communal tables echoes that in both the bar top and fireplace. Wood and steel barstools bring the finishes from the bar through to the center of the space.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
5/14
Wooden ceiling beams, Farrow&Ball Hague Blue-painted walls, and traditional furniture pieces are new updates with a sense of history.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
6/14
The new steel fireplace, crafted by local metalsmiths, creates a warm focal point in the room.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
7/14
Speakeasies in the heavy cedar doors between rooms.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
8/14
In the foyer, the faux columns and their surrounds were removed, as were other set design-y elements like painted stone finishes and knight suits.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
9/14
The old doors needed to remain propped open at all times, and bled air conditioning. For a more resource-friendly design, the team took inspiration from old European church doors and set smaller, easily operable doors within the larger pair.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
10/14
An outdoor lounge furniture grouping in which to gather underneath the trellis at the front terrace.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
11/14
The front of the castle is softened by new planters filled with flowering pear trees and ornamental grasses. Vines will eventually creep up the walls.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
12/14
Oversized above-ground olive tree planter boxes serve double duty as overflow seating during concerts and outdoor events.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
13/14
A massive trellis system was erected on the front terrace to provide shade, and with it, comfortable seating that encourages patrons to relax and stay awhile.
Before & After: Tooth & Nail Winery, on Design*Sponge
14/14
Planters on the upper terrace with ornamental grasses ease the sharpness of the castle battlements, while framing the stunning view of the Paso Robles hillside.

Suggested For You

Comments

Leave a Reply

Design*Sponge reserves the right to restrict comments that do not contribute constructively to the conversation at hand, that comment on people's physical appearance, contain profanity, personal attacks, hate speech or seek to promote a personal or unrelated business. Our goal is to create a safe space where everyone (commenters, subjects of posts and moderators) feels comfortable to speak. Please treat others the way you would like to be treated and be willing to take responsibility for the impact your words may have on others. Disagreement, differences of opinion and heated discussion are welcome, but comments that do not seek to have a mature and constructive dialogue will not be published. We moderate all comments with great care and do not delete any lightly. Please note that our team (writers, moderators and guests) deserve the same right to speak and respond as you do, and your comments may be responded to or disagreed with. These guidelines help us maintain a safe space and work toward our goal of connecting with and learning from each other.

x