Quantcast

before and after

Before & After: Bronson Canyon Home Makeover

by Annie Werbler

Just a few months after Mimi and Brenden purchased their Bronson Canyon, CA home, the couple approached ModOp Design to help prepare the residence for their next major life change — baby Mia’s arrival. Firm principals Alexandra Becket and Greg Steinberg, who focus on the architectural restoration and mindful updating of mid-century modern structures, were excited by the possibilities for the 1946 2,200-square-foot Hollywood Hills house. During the course of the job, the team fully overhauled a bonus room above the garage (affectionately nicknamed “the barn”) by exposing the pitched roof, and adding skylights and larger windows to create a spot brimming with sunshine. Additionally, custom seating was crafted with the utility of a built-in storage bench. They also covered a spiral stairwell in spirited wallpaper with help from the good folks at Hygge & West, who were kind enough to scale up a Julia Rothman wallcovering pattern to better suit the area’s generous height. Finally, the dirty work — three bathrooms were gutted and finished with Heath Ceramics subway tile in different colorways, giving each space a distinctive personality, but sharing a common thread throughout.

With a six-month timeline before the family’s newest member would arrive, the design duo’s biggest challenge was staying on top of the contractor and crew to get the project finished before her birth. They began the fast-paced task by proposing how best to reconfigure the bonus room and bathrooms to make use of their square footage and maximize available daylight. Pinterest was an essential tool in exchanging images amongst the group. Becket and Steinberg would use it to propose ideas, which they pulled from their inspiration boards, their own previous projects, and from online searches of visual stimuli. The designers created boards for each room that would include pins for layout suggestions, vanity options, tile schemes, and products from which to choose. They then sorted through collections with the homeowners and edited down to the final selections.

Once construction began, the upstairs bathrooms were remodeled first so the occupants could live downstairs temporarily. When that work was mostly finished, the downstairs guest bathroom took center stage, as did reviving the bonus room and stairwell. The designers were thankful to have clients who brought a lot of their own creative ideas to the table, and who were very collaborative in the project’s development and decision-making processes. This close partnership, along with the presence of a bubbly resident infant, compel the proud new parents to say, “What was once a house now feels like our home.” —Annie

“After” photography by Charmaine David

 

Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
1/15
Homeowner Mimi and daughter Mia enjoy the bonus room revived by ModOp Design.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
2/15
The potential of the bonus room to be used as an office or guest room was obvious, once the space was opened and brightened up.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
3/15
A rocking chair and built-in custom bench offer comfy spots for sitting.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
4/15
More seating in the bonus room includes an upholstered cushion with a backrest of eclectic throw pillows.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
5/15
The bonus room in all its bright, comfy glory.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
6/15
The stairwell window presents an outside view on the way down.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
7/15
The spiral stairwell is covered in an oversized Julia Rothman wallcovering from Hygge & West.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
8/15
Looking up the stairs from the first floor.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
9/15
All three of the home's bathrooms, including this blue one intended for guests, are clad in different Heath Ceramics subway tile colors.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
10/15
The floorplan of Mia's bathroom was reworked to increase the functionality of the space.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
11/15
A large window and sunny finishes give Mia's bathroom a warm, welcoming feel.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
12/15
The master bathroom's new freestanding soaking tub is one highlight of the redesign.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
13/15
The old enclosed shower is improved upon with a transparent glass shower surround.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
14/15
Bright paint colors freshen up the Bronson Canyon home's exterior.
Before & After: Bronson Canyon Home Makeover, on Design*Sponge
15/15
The dark, traditional colors of the front door are replaced with bright, contemporary tones.

Suggested For You

Comments

  • What a gorgeous makeover! My jaw dropped seeing that spiral staircase with the blue wallpaper. It looks like a dream.

  • This is amazing! It is simple to look at first, then, when I took the photo deeper, and as I scroll the whole angle of the house – it’s gorgeous! The living room is unique and the staircase too! Cheers!

    Xoxo, Nancy

  • Wow! What an amazing transformation! Such a beautiful house; I love the built in storage and the tiles in the bathrooms, simply gorgeous!
    xox

  • Wow, such a lovely makeover. I have to say I really love that bath and the tiles that you have used.

  • Omg so fantastic. Come to my home next. All of it. In love with this Aesthetic. Soooo soothing. Without trying too hard. Congratulations. What a fantastic idea to upscale the wallpaper I wish I could afford it. I’d let you redo my whole three story Townhome. It’s already got great heights, bones, cool uniqueness ten years old but I’ve been ill for quite awhile and just haven’t been able to do it. Again congratulations. So beautiful.

  • I love how the colours pop in the remake of the attic. And the bigger window really lets such lovely light in and creates a really cosy area for reading and relaxing at. I’d put a small display area near the walls for my antique collection though. With all that revitalised space, I think so many things are possible for the owners now!