Quantcast

before and afterDIY

A Converted Victorian Railway Car in Dungeness Kent

by Grace Bonney

1_ENTRANCE_BEFORE
I can’t remember the last time a before & after grabbed me like this one did. I live for the day when we get to see incredible full-home makeovers that see- and bring to life- the potential in somewhat scary spaces. This has never been truer than in the case of Mark & Keith of MiniModerns. They recently finished the complete makeover of a Victorian Railway Guard’s camper/car (with extension) in the seaside town of Dungeness, Kent. Not only was the project a major labor of love, but they were so inspired by the results they decided to create a new wallpaper (below) inspired by the project.

The full details of this project are pretty incredible and the guys were so kind to send us so many pictures. I’ve done my best to place them in an order that makes things as clear as possible, but not every angle has a matching “before” because so much major wall work was done. But for most spaces you can get a great idea of just how much work went into overhauling this space- like removing lead paint and bitumen coated floorboards (along with new hot water lines, an entire central heating system, a house-wise rewire, a new wood-burning stove, a new kitchen, bathroom and floors). I’m SO impressed with the work Keith and Mark have done (along with the help of contractors) that I’m beyond thrilled to share it here today. Thank you so much to the MiniModerns team for sharing this incredible space wish us. Their full project details and notes about this fascinating space continue below! xo, grace

[All “after” photographs courtesy of Andrew Boyd]

2_ENTRANCE_AFTER
3_MARK AND KEITH
Images above: The entryway after its makeover; Keith and Mark enjoy the fruits of their labors; A new wallpaper pattern from Mini Moderns inspired by the Dungeness project.

The full INCREDIBLE makeover and 20 more pictures continue after the jump!

An overview from Keith and Mark:

We have been visiting Dungeness, on the South Kent coastline, for nearly 20 years and have always loved the landscape, the atmosphere and big skies. We were amazed to discover a house for sale on the Dungeness estate – because the dwellings are so rare that they are usually snapped up as soon as they come up for sale. Our place was looking unloved. It had been rented out and had seen better days. But 2 things made us know it was right:

1. The property – a converted Victorian Railway Guards van – one of several placed there in early 1920’s when the line ceased to run.

2. The location – situated between the two lighthouses, with a sea facing aspect and uninterrupted views towards the English channel, and from our rooftop, France.

Several of the dwellings on the estate have been substantially rebuilt – and Dungeness is becoming something of a showcase for contemporary architecture. The carriages are protected, but the temptation was to consider what could we build if we took away everything but the carriage and started from scratch. Frankly, though, we neither had the budget nor the stomach for a full rebuild. Besides, despite aesthetics, the building was essentially sound and had been well loved.

What we knew was that we wanted to reconfigure the layout. The carriage had been oddly divided up in the past, leaving small, unusable spaces in the characterful, sea facing part of the house, whilst an uninspiring living area had been added in the 1990s at the back of the house. We decided we would open up the carriage, swap round the rooms’ usages and create a more open, bright feel.

Originally, we thought that we wanted to instruct contractors immediately upon completion but once we took possession of the property, we realized we wanted to connect with its idiosyncrasies and get a feel for how we wanted to live in the space. So instead we spent a cold winter exposing original features long hidden behind previous generations of home improvements. We needed to get back to the core of the building to fully realise how we wanted to use the space.

There were of course more practical issues we had to address. Firstly as the house is essentially a rail carriage – we had a look bird cage roof which enabled the guards to look out. with the demanding elements at Dungeness beach we knew this was never going to be water tight – which we soon realized our suspicions were correct on a rather stormy night. This had to be looked at immediately replacing the wind battered opaque windows with clear protective ones. This was incredible as we had no idea we would be so flooded with light or that in the evening we would see beams of light at intermittent periods from the newer lighthouse. We also had no form of heating and a perfunctory shower.

We had always dreamed that we would stroll in from the wind swept beach into a deep hot bath – so we now knew our brief to the contractors:

What we had discovered in our exploration was the original carriage floor was an amzing patchwork of wooden planks spanning several decades. So we didn’t want to loose that. Mark then oversaw the sandblasting of the carriage interior to rid ourselves of lead paint and bitumen coated floorboards. The contractors moved in over the summer – literally – and by the autumn all the major works were complete. Then we could get on with creating our vision that we had initially believed it could be the first day we walked through the door.

The kitchen we chose was an off the shelf IKEA model, which our clever carpenter/builder customised to make it fit the space. Because the entire house is wood-clad, we didn’t want to introduce any more wooden surfaces, so we went with utility stainless steel, which is reminiscent of a fishmonger’s preparation area.

We had been very clear from the start that we would make a feature of the carriage floor so this was varnished to bring up the various woods and colours – by contrast we painted all the walls white to bounce as much
light around as possible and to harmonise all the different types of wood – from tongue and groove, to original plank carriage walls. All floors except the carriage floor were painted in a mid-grey floor paint, again,
to create a neutral, harmonious feel.

Once we’d created this blank canvas of white and grey we could start to introduce the pattern and colour that would ultimately Mini Modernize the space. The idea of the beach house is that as well as being a retreat from
London life, the house will also serve as a showcase for new collections. Therefore, some walls in each room have been left as flat walls that can easily be painted in our range of Mini Moderns Environmentally Responsible Paint, or wallpapered in any of our designs. The introduction of some British mid-century teak furniture – a Guy Rogers sofa and chairs in the living room, and a G-Plan headboard and side tables
in the bedroom – brings some warmth and contrast to the fresh white painted surfaces.

4_LIVING ROOM BEFORE
Living room BEFORE

5_LIVING ROOM AFTER
Living room AFTER

6_LIVING ROOM 3
(Detail of new living room space)

7_BATHROOM OLD
Bathroom BEFORE

8_BATHROOM AFTER
Bathroom AFTER

9_BATHROOM AFTER 2
(Detail of new bathroom)

10_INBETWEEN

11_IN BETWEEN 2
A peek at the painting in-between

12_KITCHEN AFTER
13_KITCHEN AFTER 2
Images above: The remodeled Kitchen

16_GOLD BEDROOM 1
17_GOLD BEDROOM 2
18_GOLD BEDROOM 3
Three images above: one of the new bedrooms. I love those gold cage sconces!

19_OFFICE
Image above: a small office space was created in the renovated space.

20_BLUE ROOM 1
21_BLUE ROOM 2
22_BLUE ROOM 3
Images above: One of the new bedrooms

23_DETAIL AFTER
24_THE VIEW
The view from the new home!

[All “after” photographs courtesy of Andrew Boyd]

NEW WALLPAPERS FROM MINI MODERNS INSPIRED BY THEIR DUNGENESS HOME! (available here online)

emerald colourway4
dungenesscolourway2
bluestone
Image above: Dungeness wallpapers by Mini Moderns in (top to bottom) Coach Emerald, Chalkhill Blue and Washed Denim. Available online here.

Suggested For You

Comments

Leave a Reply

Design*Sponge reserves the right to restrict comments that do not contribute constructively to the conversation at hand, contain profanity, personal attacks, hate speech or seek to promote a personal or unrelated business. Our goal is to create a safe space where everyone (commenters, subjects of posts and moderators) feels comfortable to speak. Please treat others the way you would like to be treated and be willing to take responsibility for the impact your words may have on others. Disagreement, differences of opinion and heated discussion are welcome, but comments that do not seek to have a mature and constructive dialogue will not be published. We moderate all comments with great care and do not delete any lightly. Please note that our team (writers, moderators and guests) deserve the same right to speak and respond as you do, and your comments may be responded to or disagreed with. These guidelines help us maintain a safe space and work toward our goal of connecting with and learning from each other.

x