Quantcast

before and after

Before & After: An Awkward Walk-Through Becomes A Beautiful Nautical Nursery

by Maxwell Tielman

marina_ba_1

Photos by Samantha Elizabeth Photography.

When I was nine years old, my family moved from a small cottage on Buffalo’s west side to a slightly larger home a few blocks away. The house, converted from a duplex and left abandoned for several years, was in epic need of repair—rooms needed to be gutted, windows were broken, there was no functional plumbing or electrical, and there was a giant hole in the ceiling between the first and second floors.  My father, a relentless tinkerer, took this fixer-upper as an opportunity to live all of his home-reconstruction fantasies—ripping out old walls, completely rebuilding the bathrooms, and knocking off the home’s back stairs to make room for a back yard. Through all of these reconstruction efforts, my father (and our team of slightly incompetent contractors) managed to leave the house with one glaring problem. Between my father, mother, sister, and me, there were only two bedrooms. In the apparent stupor brought on by renovation excitement and construction adhesive exposure, my father (bless his heart) decided that my sister and I would be able to share a bedroom. Until I graduated high school. Recognizing this grave error, I spent the next few years of my life alternating between makeshift bedrooms in whatever space I saw fit. After learning that our home’s terrifying basement and wash room were pretty much uninhabitable, I made the decision to move into our second floor alcove. A remnant of the home’s upstairs  living room, this space functioned as a bit of a limbo space, a walkthrough that led to all of the second floor’s rooms. Undeterred, I put my thinking cap on, installed a giant curtain as a fourth wall, and turned this crazy awkward space into a semi-functional bedroom—one that saw me through graduation.

All of this is to say—I’ve got MAD RESPECT for anybody who has the imagination or patience to turn their home’s awkward, Frankensteinian spaces into functional, beautiful rooms. Take Marina Dupler, of Marquette, Michigan, for example. When she and her husband learned that they were expecting a child, they decided to get creative when it came to carving out a nursery space in their home. Lacking enough actual rooms for a nursery, the couple decided that a previously unused walkthrough was their best bet. “There are three doors in the room,” Marina notes, “One leading to our room, one to the guest room, and one to a ‘fire escape.'” After a bit of sprucing up, though, the couple was able to kill two birds with one stone—transforming this previously awkward space into a beautiful, functional nursery. With the gender of the baby unknown, Marina and her husband used the word “meaningful” along with a whimsical stuffed whale guide their decorating decisions. The end result is a beautiful, nautical-themed space, perfectly sized to accommodate their new daughter, Ruby. Check out the rest of the photos plus Marina’s design notes after the jump! —Max

 

marina_ba_2

Above image: The walkthrough space before. The door leads to a patch of roof above the first floor.

marina_ba_3

Above image: the finished space. White chair from Overstock.com, striped rug from Overstock.com, wall sconce from IKEA,  pouf from Target, curtains handmade using fabric from IKEA, dresser purchased from a neighbor and repainted. Wall color was custom mixed using Clark and Kensington paint from ACE Hardware.

marina_ba_4 marina_ba_5

Above image: The bookshelves were constructed by Marina’s father using wood from the property of her childhood home. The whale art was a gift from Marina’s sister.

marina_ba_6

Above image: “The piece on the wall featuring wooden stakes,” Marina notes, “is deconstructed from our wedding; a directional sign that features places special to Nick and I. Each stake was painted by family members in the days before the wedding.”

marina_ba_7

Above image: The Stokke crib was Marina’s niece’s and was shipped from London by her sister.

marina_ba_8

Above image: Marina and her husband handmade the mobile using pieces of felt and driftwood found on their favorite beach.

marina_ba_9

Above image: “The stuffed whale with mustache was purchased on our babymoon to Portland, Oregon,” Marina says. “The whale served as the color and design influences of the nursery.”

Budget total: $696

Suggested For You

Comments

Leave a Reply

Design*Sponge reserves the right to restrict comments that do not contribute constructively to the conversation at hand, contain profanity, personal attacks, hate speech or seek to promote a personal or unrelated business. Our goal is to create a safe space where everyone (commenters, subjects of posts and moderators) feels comfortable to speak. Please treat others the way you would like to be treated and be willing to take responsibility for the impact your words may have on others. Disagreement, differences of opinion and heated discussion are welcome, but comments that do not seek to have a mature and constructive dialogue will not be published. We moderate all comments with great care and do not delete any lightly. Please note that our team (writers, moderators and guests) deserve the same right to speak and respond as you do, and your comments may be responded to or disagreed with. These guidelines help us maintain a safe space and work toward our goal of connecting with and learning from each other.