interior designInteriorssneak peeks

sneak peek: gray pants

by anne


jonathan junker, jon gentry, and seth grizzle are the trio who make up gray pants.  they strive to come up with designs and ideas that are thoughtful and have an impact, whether it be furniture, lighting, architecture or graphics. today we have a sneak peek into their  1100sf live/work studio they renovated in the capitol hill neighborhood of seattle.  i’m loving all the raw and exposed elements, and really wishing i had my own roof top deck now that the weather is finally feeling a bit more like spring.  click here for additional images of their space. {thanks jonathan and all!}anne

[above: junker, gentry, and grizzle thankful for roof and sun access – of high importance in seattle.]


graypants invited friend and artist Mark VonRosenstiel to take over their stairwell with a colorful mural that attracts passers by on 11th ave. also shown here suspended above the stair is a “scrapelier” made of a grouping of HIVE scrap lights. (credit: marius nita)


while the building currently houses a shop in the lower level and three businesses – graypants’ studio, a combined art gallery / wine bar, and a lounge, its original use was as a distillery. the metal door in this picture gave access to a freight dumbwaiter used to handle large sacks of dry ingredients.


1100sf live/work studio in the capitol hill neighborhood of seattle. gentry, grizzle, and junker decided to renovate the top level of this turn of the century brick building to act as their office, prototyping laboratory, and sleeping quarters. the design allows the office and additional bedroom “cave” to share the large west facing window to 11th ave.


the cave shares a mixed use of office/sleeping functions, very open during the day and closed and private at night. The cave hatch is mounted to a steel piano hinge and rotates 180 degrees to be clamped open during movie nights. (photo: marius nita)

CLICK HERE for the rest of the gray pants sneak peek after the jump!


the upper landing / entrance to our studio. visitors are greeted at the top of the stair by VonRosenstiel’s paper mache dog “the ghost of papoosa” and his acrylic painting titled loneliness of my favorite internet chat partner.


flexibility was the main goal while designing our studio.  graypants’ live/work space was organized to give each of us a separated, dedicated corner of the space to retreat to. seen in these photos are two of those retreats where we can rest and focus on personal projects. the center of the space is exactly that – where we all come together to create, experiment, toss ideas around, and feed off one another’s energy.


the space acts as a gallery setting for graypants clients as well as local artists. shown here are the re-purposed cardboard BELL scrap lights showcased along the entry stairwell.


efficiency! with a direct connection to the exterior roof deck, the kitchen functions remarkably well for its size.  cookouts and potlucks happen often and have become a great neighborhood-strengthening staple.


inspired by the planets counter-rotating cloud bands, the largest scrap light JUPITER stacks a randomly twisted pattern of corrugated cardboard rings. this assembly emphasizes the striated character of each of the 66 layers. // shown here is one of their latest prototypes for a plywood chair with nested ottoman. The “slice chair” is cnc routed from maple plywood and uniquely allows the ottoman to slide out or nest within. The slice chair will be available for purchase in 2010. (photo credit: marius nita)


our studio works hard and wears a lot of hats. we’re extremely fortunate that an urban space like our studio has so much daylight. light entering from the west, north, and east in addition to multiple skylights has allowed us to recreate the space to accommodate the live/work necessities.  in a thousand square feet we’re working, designing, showing, manufacturing, living, hosting, and entertaining.


we take advantage of our roof in every way possible. we often build lights and furniture outside and even set up our desks outside. again, flexibility is key and keeps the process fresh.

Suggested For You

Comments

Leave a Reply

Design*Sponge reserves the right to restrict comments that do not contribute constructively to the conversation at hand, contain profanity, personal attacks, hate speech or seek to promote a personal or unrelated business. Our goal is to create a safe space where everyone (commenters, subjects of posts and moderators) feels comfortable to speak. Please treat others the way you would like to be treated and be willing to take responsibility for the impact your words may have on others. Disagreement, differences of opinion and heated discussion are welcome, but comments that do not seek to have a mature and constructive dialogue will not be published. We moderate all comments with great care and do not delete any lightly. Please note that our team (writers, moderators and guests) deserve the same right to speak and respond as you do, and your comments may be responded to or disagreed with. These guidelines help us maintain a safe space and work toward our goal of connecting with and learning from each other.